Zeleni čaj - Priprema zelenog čaja

Kako se priprema zeleni čaj?

Japancima je zeleni čaj jako važan pa su njegovu pripremu doveli do savršenstva i stvorili pravi ritual poznat kao ispijanje čaja.

Mi naravno nismo Japanci i nismo usvojili taj ritual, ali bismo se ipak trebali pridržavati nekih pravila prilikom pripreme čaja. Ukoliko želimo da pripremimo savršenu šoljicu zelenog čaja moramo obratiti posebnu pažnju na sledeće:
  • Kvalitet vode
  • Temperaturu vode
  • Zagrevanje posude u kojoj će se spraviti čaj
  • Vreme pripremanja
  • Moramo ostaviti čaju prostora da se proširi tj, nabubri
Kvalitet vode - Za pripremu zelenog čaja jako je važno da voda bude dobrog kvaliteta. Voda ne sme biti tvrda, dakle voda sa česme ne dolazi u obzir. Najbolje je koristiti flaširanu vodu ili vodu dobijenu iz specijalnih filtera za vodu.

Temperatura vode - Najvažnija stvar u pripremi zelenog čaja je temperatura vode i sa njom se najčešće prave greške. Voda u pripremi čaja ne sme biti ni prevruća ni prehladna. Kada se u njoj, pre ključanja, pojave mehurici (Kinezi ih zovu "riblje oči"), skida se sa vatre i prelije preko listića na dnu šolje. Nekoliko minuta čeka se "buđenje" čaja. Ako je voda bila prehladna, čaj se neće probuditi. Ako je bila prevruća, čaj je mrtav.

Zagrevanje posude u kojoj će se spraviti čaj - Pre stavljanja čaja u vodu potrebno je zagrejati posudu (čajnik) u kojoj će se pomešati čaj sa vodom. U tako zagrejanu posudu stavite čaj da stoji nekoliko minuta. Ovaj proces priprema čaj za njegovo mešanje sa vodom.

Vreme pripremanja - Još jedan kritičan element u procesu pripremanja zelenog čaja je vreme koje ćete ga držati u vodi! U vodi ga ne treba držati više od dva - tri minuta. Ukoliko se drži duže ukus će biti prejak i gorak. Za ovo vreme se čaj ne sme mešati i mućkati jer će se zamutiti, što utiče na ukus.

Ostavite čaju prostora da se proširi tj. nabubri - Zeleni čaj je kompaktan i u vodi se širi pa mu je za to potrebno prostora. Čaj je zbog toga najbolje pripremati u kineskim ili japanskim čajnicima koji su dizajnirani sa ovom činjenicom na umu. Takođe, ovi čajnici su napravljeni od pečene gline što je najbolja okolina za pripremu dobrog čaja.

Kada sipate čaj u šolju videćete sićušne trunke čaja koje plivaju svuda po njemu i koje se na kraju istalože na dnu. To je normalna pojava… I to treba ispiti.
Na kraju, pre prvog gutljaja osmotrite boju čaja, pomirišite karakterističnu aromu. Sa vremenom i iskustvom, naučićete da razlikujete dobar od manje dobrog čaja, samo po njegovom mirisu.

Uživajte!