Zeleni čaj

Ljudi upotrebljavaju zeleni čaj jako dugo - čak vekovima, i sve to zahvaljujući njegovim blakotvornim svojstvima i dejstvu koje ima na ljudski organizam.

Japanci su možda prvi koji su počeli da upotrebljavaju zeleni čaj. Legenda kaže, da je japanski car Shen-Nung otkrio užitak zelenog čaja, kada su jednog dana listići sa jednog žbuna u bašti palate pali u carsku vodu. Kao čarolijom je voda dobila zlatno-braonkastu boju. Car je probao to slučajno nastalo piće i svideo mu se čudesno gorak ukus. Ta do tada nepoznata biljka bila je čaj.
  
Japanci žive duže od stanovnika svih drugih zemalja sveta. Možda je razlog tome upravo zeleni čaj koji Japanci piju redovno već stotinama godina. Iako zeleni čaj nije lekoviti čaj, sa napredkom u nauci sve češće mu se pripisuje lekovito dejstvo. Sadrži vitamine A1, B2,B12, C, E, a danas se otkrivaju i druge prednosti čaja.

Za Japance je zeleni čaj i danas izvor energije, koji uz to usporava proces starenja

Kako bilo, vremenom su i drugi narodi počeli da koriste i piju zeleni čaj, a zahvaljujući svojim blagotvornim svojstvima, u današnje vreme industrijskog napretka i brzog življenja, postao je jako popularan.

Нема коментара:

Постави коментар